Hankkeiden viestintäohjeet
Hankkeilta odotetaan avoimuutta ja aktiivista viestintää.
Hankkeiden viestintävelvollisuuden noudattamista valvotaan loppumaksun yhteydessä.
Lue alta ohjeet onnistuneeseen viestintään.

Hankkeiden viestintävelvollisuuden noudattamista valvotaan hankkeen maksuhakemusten yhteydessä.
Myönnettyyn tukeen voidaan tehdä 1–5 prosentin vähennys, jos viestintävelvoitteita ei ole noudatettu. Vähennyksestä on säädetty kansallisessa lainsäädännössä. (Koskee hankkeita, joille on tehty tukipäätös 6.3.2025 jälkeen)
EU:n maaseuturahoituksen viestintäohjeet perustuvat komission asetukseen 129/2022.
Hankkeilta odotetaan avoimuutta ja aktiivista viestintää. Viestithän siis hankkeesta vähintään sen alkaessa ja päättyessä. Muista kuitenkin, että hankkeen alkaminen tai loppuminen eivät itsessään ole välttämättä mielenkiintoisia asioita, vaan tärkeintä on se, mitä sillä halutaan saada aikaan. Hankkeen aikanakin kannattaa kertoa, mitä tapahtuu ja missä on onnistuttu.
Tiedottamalla hankkeesta voit saada yhdistyksellesi uusia aktiivisia jäseniä tai yrityksellesi uusia asiakkaita. Viestiminen siis kannattaa!
Viestintämateriaali
Kun viestit hankkeestasi, kerro viestintämateriaalissa asiayhteyteen sopivalla tavalla, että hankkeesi on saanut EU:n maaseuturahoitusta.
ESIMERKKI:
Tekstissä voi kertoa hankkeen saaneen EU:n maaseuturahoitusta esimerkiksi seuraavalla tavalla:
• Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta Vaara-Karjalan Leader ry:ltä
Kaikessa hankkeen viestintämateriaalissa on oltava näkyvissä EU:n tunnus. EU:n tunnus koostuu EU-lipusta ja tekstistä ”EU:n osarahoittama”.
KUVA: EU-tunnus
Hankkeissa suositellaan käytettäväksi myös Leader-logoa (Leader-lippu).
Viestintämateriaalia ovat esimerkiksi:
• painetut materiaalit tai digitaaliset tuotteet
• verkkosivustot ja niiden mobiiliversiot
• esitteet hankkeesta
• hankkeesta tehty PR-materiaali
• lehti-ilmoitukset
• mainokset, jotka on maksettu hankkeesta.
Jos viestintämateriaalissa on muita tunnuksia EU-lipun lisäksi (esimerkiksi oman organisaatiosi logo), esitä EU-tunnus samanarvoisena (koko, sijoittelu) muiden tunnusten kanssa. Graafisessa ohjeessa on tarkemmat ohjeet EU-tunnuksen käytöstä.
Linkit tunnuksiin:
EU-tunnus
Leader-logo
Graafinen ohje
Verkkosivustot ja sosiaalisen median tilit
Tuensaajalta kysytään tukihakemuksella www-sivut ja sosiaalisen median tilit. Tuensaaja kertoo hakemushetkellä olemassa olevat verkkosivut ja sosiaalisen median tilit.
Jos verkkosivuja tai sosiaalisen median tilejä perustetaan hankkeen aikana, on niistä ilmoitettava ELY-keskukselle esimerkiksi sähköpostilla.
Kaikkien hankkeiden on tiedotettava www-sivuilla tai somekanavilla hanketyypistä tai hankekoosta riippumatta. On tärkeää, että tuensaajan verkkosivulla ja sosiaalisen median kanavilla mainitaan saatu EU-rahoitus. Verkkosivustolla tai sosiaalisen median kanavilla tarkoitetaan yrityksen, organisaation tai hankkeen virallisia kanavia ja verkkosivustoja.
Jos tuensaajalla/yrityksellä on verkkosivusto tai sosiaalisen median tilejä, jotka ovat kaikille avoimia ja nähtävissä, ja niillä käsitellään pääsääntöisesti tuen saajan toimintaa, on niillä esitettävä hankkeesta lyhyt, tuen määrään suhteutettu kuvaus, josta käy ilmi hankkeen tavoitteet ja EU:n rahoitusosuus.
Sosiaalisessa mediassa riittää lyhyt kuvaus saadusta tuesta, EU-tunnusta ei ole pakko käyttää, mutta sen voi halutessaan lisätä kuvaan. Tiedot voidaan antaa sosiaalisen median tilin esittelytekstissä, profiilikuvauksessa tai julkaisun ohessa. Kun rahoituslähde käy ilmi jollain yllä mainitulla tavalla, se riittää eikä jokaiseen erilliseen sosiaalisen median kuvaan tai julkaisuun tarvitse sisällyttää kuvausta saadusta tuesta tai EU-tunnusta.
Jos kyseessä on sellainen hankehakija, jolla on useita hankkeita, on hankkeen alkaessa niistä tehtävä kuvaus sosiaaliseen mediaan. WWW-sivuilla on oltava kuvaus hankkeista. Useilla isoilla hanketoimijoilla on verkkosivuilla hankekirjasto, jossa on kuvaukset käynnissä olevista ja jo päättyneistä hankkeista.
ESIMERKKI: Investoinneissa kuvaus voi olla julkaisun ohessa, jossa esitellään, mitä tuella on tehty tai hankittu (esim. laitehankinta).
Sosiaalisessa mediassa hankkeen saamasta rahoituksesta voidaan julkaisuun kirjoittaa esimerkiksi näin: Saimme EU:n maaseuturahoitusta yrityksemme/toimintamme/tapahtuman yms. kehittämiseen. Hankkeen tavoitteena on xx ja xx.
Viestintävelvoite ei koske tuensaajan henkilökohtaisia sosiaalisen median kanavia.
Linkit tunnuksiin:
EU-tunnus
Leader-logo
ELY-keskuksen logo
Tiedotusjuliste
Tuensaajan on laitettava esille tukea esittelevä juliste, kun Leader-ryhmän kautta rahoitusta saaneen hankkeen julkinen tuki on yli 10 000 euroa (koskee kaikkia hankkeita).
Julisteen on oltava paikallaan hankkeen toteuttamisen ajan, eli vähintään siihen saakka, kunnes olet saanut loppumaksun. Julistetta ei tarvitse laittaa esille, jos hankkeen viestintävelvoitteeseen kuuluu kyltin asettaminen esille (julkinen tuki yli 50 000 euroa).
Tulostettavan julistepohjan voit ladata Word-tiedostona kuvapankista. Täytä julisteeseen kuvaus hankkeesta. Kuvauksessa voit kertoa esimerkiksi investoinnin nimen, kuka sitä toteuttaa ja mitä hankkeessa tehdään sekä sen, että hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Tulosta juliste A3-koossa.
Jos hakijalla on monta hanketta, niiden tiedot voi esittää yhdessä julisteessa. Julisteessa on kuitenkin oltava yksilöityä tietoa jokaisesta hankkeesta.
Tiedotuskyltti
Kiinnitä investoinnin yhteyteen tuesta kertova tiedotuskyltti, jos olet saanut julkista tukea yli 50 000 euroa ja kyseessä on aineellinen investointi (esimerkiksi kone, laite, linjasto tai rakennushanke). Kyltin tulee olla näkyvällä paikalla investoinnin yhteydessä. Kyltin on oltava paikallaan investoinnin toteuttamisen ajan eli vähintään siihen saakka, kunnes olet saanut loppumaksun.
Saat tiedotuskyltin joko Leader-ryhmästä tai ELY-keskukselta.
Tiedotusjuliste tai -kyltti voidaan esittää myös sähköisellä näytöllä.
Hankkeilta odotetaan avoimuutta ja aktiivista viestintää. Viestithän siis hankkeesta vähintään sen alkaessa ja päättyessä. Muista kuitenkin, että hankkeen alkaminen tai loppuminen eivät itsessään ole välttämättä mielenkiintoisia asioita, vaan tärkeintä on se, mitä sillä halutaan saada aikaan. Hankkeen aikanakin kannattaa kertoa, mitä tapahtuu, missä on onnistuttu ja mitä opittu.
Hankkeen viestinnässä kannattaa hyödyntää Maaseutuverkosto.fi:tä. Sieltä löydät mm. Hankerekisterin, josta jokaiselle rahoitetulle hankkeelle löytyy valmiina hankekorttipohja. Hankekorttia voi päivittää ja käyttää hankkeen kotisivuna, mutta joka tapauksessa sinne on hyödyllistä käydä päivittämässä yhteystiedot ja linkit käytössä oleviin viestintäkanaviin. Maaseutuverkosto.fistä löydät lukuisia muitakin hyödyllisiä työkaluja. Tutustu, miksi maaseutuverkosto.fi on hanketoimijan tärkeä työkalu.
10 syytä viestiä hankkeesta
- Lisäät näkyvyyttä.
- Helpotat toteuttamista.
- Aktivoit ja sitoutat toteuttamisessa mukana olevia ihmisiä.
- Välität tietoa etenemisestä rahoittajalle.
- Välität tietoa henkilöille, jotka voivat hyötyä hankkeesta.
- Informoit suurta yleisöä ja näin lisäät tietoa sekä omasta hankkeesta että hanketoiminnasta yleensä.
- Kerrot muutoksista, etenemisestä ja tapahtumista.
- Luot verkostoja ja kokoat ihmisiä yhteen. Laajojen verkostojen avulla viesti voi levitä todella laajalle alueelle.
- Annat mahdollisuuden vaikuttaa hankkeeseen sen eri vaiheissa.
- Toteutetut hankkeet toimivat esimerkkinä ja oppina uusille hankkeille.
Sisäinen viestintä
Kerro hankkeesta niille tahoille, joita se koskee ja jotka voivat saada siitä jotain hyötyä. Tavoitteena on myös saada asianosaiset mukaan toteuttamaan hanketta. Hanke ei saa jäädä vain jonkin pienen ryhmän omaksi toimenpiteeksi. Erityisen tärkeää on tiedottaa etenemisestä myös hakijatahon hallinto-organisaatiolle ja/tai hallitukselle sekä rahoittajille.
Kannattaa vierailla säännöllisin väliajoin esimerkiksi hanketta hallinnoivan yhdistyksen tai kunnan hallituksessa kertomassa toimenpiteiden etenemisestä. Sisäisen viestinnän välineitä ovat myös esimerkiksi sähköposti, sosiaalinen media, intranet ja ohjaus- tai hankeryhmän kokoukset.
Ulkoinen viestintä
Ulkoisen viestinnän tavoitteena on kertoa muille siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Julkinen viestintä tuo hankkeelle näkyvyyttä ja voi auttaa esimerkiksi uusien yhteistyökumppaneiden löytämisessä.
Viestintä kannattaa suunnitella
Laadi viestintäsuunnitelma:
- Mitä haluamme sanoa? (Sanoma)
- Kenelle? (Kohderyhmä)
- Miten? (Keinot/välineet)
- Mitä vaikutuksia saamme aikaan? (Tulos)
- Mitä maksaa? (Budjetti)
- Kuka/ketkä tekevät? (Tekijät)
- Milloin on h-hetki? (Aikataulu)
- Mitä tapahtuu viestintätoimenpiteiden jälkeen? (Seuranta)
Tiedotteen kirjoittaminen
- Tiedotteen tavoite on herättää toimittajien mielenkiinto ja saada heidät kirjoittamaan hankkeesta.
- Joskus toimittajat julkaisevat tiedotteen sellaisenaan, joskus he lyhentävät, täydentävät tai kommentoivat sitä, joskus he kirjoittavat tiedotteen pohjalta kokonaan uuden jutun.
- Tiedotteen tulee käsitellä jotain uutta ja ajankohtaista, yleisesti kiinnostavaa asiaa.
- Tarkastele asiaa toimittajan, älä hankkeesi näkökulmasta.
Vinkkejä tiedotteen ja jutun kirjoittamiseen
- Napakka otsikko herättää lukijan kiinnostuksen ja kertoo tiedotteen aiheen.
- Mitä, missä, milloin, miten, miksi, kuka? Tärkeimmät asiat heti tiedotteen alkuun, mahdollisimman selkeästi ja ytimekkäästi.
- Muista lyhyet kappaleet ja elävöittävät väliotsikot.
- Tiedotteen maksimipituus on yksi A4.
- Tiedotteeseen kannattaa pyytää 1-3 kommenttia aiheeseen liittyvältä henkilöltä, koska ihmisten kommentit kiinnostavat aina lukijaa.
- Laita aina tiedotteen loppuun sellaisen yhteyshenkilön tiedot (nimi, titteli, puhelinnumero), joka voi antaa asiasta lisätietoja.
- Kuva elävöittää tekstiä ja nostaa sen arvoa lukijan silmissä. Jos mahdollista, tarjoa medioille kuvamateriaalia.
Vinkkejä sosiaalisen median hyödyntämiseen
- Mieti kohderyhmä.
- Valitse sopiva kanava.
- Tee sisältösuunnitelma.
- Seuraa, millainen sisältö toimii.

Ota yhteyttä
Jäikö jokin mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan yhdessä.